29 Mart 2014 Cumartesi

PASTA MALZEMELERİ

Pastalar geçmişten günümüze pek çok değişim yaşamıştır. Eskiden en güzel pasta hangisi diye düşündüğümüzde aklımızda kalıp pasta fikirleri oluşurdu. Çikolatalı pasta gibi mesela. Ama artık öyle değil. Pastalar imaj değiştirdi ve birer tasarım unsuru oldu. Pasta yapmak artık ustalaşmayı ve hayalgücünü gerektiren bir eylem haline geldi. Kurslar açıldı, pastacılık konusunda destek veren firmalar ortaya çıktı ve bunun gibi pek çok şey pastacılığı aldı zirvelere taşıdı. 
Peki siz pasta yapmaktan hoşlanır mısınız? Ben kendimi, pasta tasarımları yaparken hayal ettiğimde bile içim kıpır kıpır olur. Hatta bu konuda kendimi geliştirmeye and içtim bile diyebilirim. İlk aşama olarak pasta sanatının icra edilmesi için gerekli malzemeler nelerdir onları araştırdım. Sonrasında çalışma örneklerini inceledim ve yapılışlarına kısaca baktım. Sandığınız kadar zor bir iş değil inanın. İşin altından kalkabilmek için başarmayı istemek ve gözümüzde büyütmemek gerek. Siz de yapabilirsiniz. Hatta belki bu size çeşitli iş kapıları bile açabilir. Hem keyif aldığınız hem para kazandığınız bir işi yapmak istemez miydiniz? Yalnızca bu da değil. Pasta konusunda kendinizi çocuklarınız için de geliştirebilirsiniz. Onlara doğum günlerinde güzel bir sürpriz yapmayı her anne ister öyle değil mi?
Şimdi sizlere pasta tasarımında kullanmanız gereken malzemeleri paylaşacağım. Hatta bunları temin edebileceğiniz dükkanları da. Peşinden yapım aşamalarını ve çıkan ürünleri de paylaşacağım. Sonrasında iş, sizin istekli bir şekilde bu işe gönül koymanıza kalmış. Haydi bir pastacı olmak ister misiniz?

Öncelikle pasta malzemelerini tanımakla işe başlıyoruz. Malzemeler yapmak istediğiniz pastanın zorluk derecesine göre değişmektedir. Hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Ben size ihtiyacınız olan pasta malzemelerini tanıtacağım. 

Şeker hamuru:

Şeker hamuru pastanızın üstünde figürler yapmanızı ve pastanızı kaplamanıza yarar. Şeker hamurlarını hazır da alabilirsiniz, kendiniz de yapabilirsiniz. Hazır alıp kendiniz renklendirebilirsiniz de.
Şeker hamurunu renklendirirken( hazır olan ve kendiniz yaptığınızda da yani ikisi için de geçerli) sıvı ve toz gıda boyalarından kaçının. Sıvı gıda boyası hamurunuzun yapısını bozar, toz olanda ise boyayı hamurunuza yediremezsiniz. En iyisi jel boyadır. 
Şeker hamurundan pasta yaparken işinizi kolaylaştıracak bazı malzemeler şunlardır: 
Pasta çemberi( pandispanyayı en iyi şekilde pişirebilmek için)
Pasta testeresi (kekinizi eşit katlara bölebilmek için)
Döner pasta sıvama standı ve 20 cm lik pasta paleti( katların arasını, pastanın üstünü ve çevresini en iyi şekilde sıvamak için)
Şeker hamuru ütüsü ( şeker hamurunu pastaya düzgünce yerleştirebilmek için) 
Merdane (pasta süslemesi için tahta merdana, kurabiye süslemesi için silikon merdane)
Çırpıcı
Yumurta fırçası ( yumurtanın akı ile sarısını ayırmakta güçlük çekiyorsanız, bunun için yumurta ayırıcılar mevcut. Onlardan alabilirsiniz.)
Silikon altlık ( şeker hamurunuzu açarken ve hamurdan süslemeler yaparken işinizi kolaylaştıracaktır.) (Kabartmalı altlık almayın hamurunuzda izler çıkarabilmekte.)
Kurabiye kalıpları ( harf ve rakam seti, çift taraflı olan yuvarlak, kare ve kalp şeklinde olanlar) ( Bu kalıplar almanız gerekenlerin başında geliyor.)
Şeker hamuru modelleme çubukları (ilk alınması gerekenler arasında. set şeklinde almanız daha kullanışlı olacaktır.) ( çubukların ince olanları ise ince işlerde kullanmak içindir.)
Fırçalar ( şeker hamurundan süsleri şeker hamurunun üzerine yapıştırmak içindir. Şeker hamuru süslerini hamurun üzerine yapıştırırken su kullanabilirsiniz daha iyi olacaktır. Fırçayı suya batırarak hamurun yapıştırmak istediğin kısmını sulayabilirsiniz.)
Kretuar ( ince kesim işleri için lazım bir keskin bıçak)
Gıda kalemleri
Cımbızlar( şeker hamurundan pastaların kenar ve köşelerine, kurabiye ve cupcakelerde kenarlara şekil verirken kullanılmakta.)
Şeker hamuru yüzeyi şekillendirme araçları( büyük desenli merdaneler şeker hamurundan pastayı şekillendirilirken kullanılıyor. Silikon yüzey şekillendiriciler daha belirgin bir sonuç bırakıyor kurabiyelerde falan. Pastalarda da kullanılıyor.)
Basmalı kopat( şeker hamurundan süslemeler yapmak için kullanımı kolay malzemeler)
Patchwork kalıplar 
Silikon kalıplar ( kullanımı en kolay kalıplardır. Genelde bebek temalı, fiyonk ve çiçek olanlar kullanılıyor. 

İşte pasta yapmak için kullanılacak malzemeler içerinden en çok gerekli olanlar kısmını seçerek bir derleme yaptım. Bu malzemelerle çok hoş pastalar, kurabiyeler ve cupcakeler ortaya çıkarabilirsiniz. Unutmadan, cupcakeler için silikon kek kalıpları kullanmanızda yarar var. Şekli bozulmadan hoş cupcakeler ortaya çıkıyor. 

Bu arada yukarıda bahsettiğim pandispanyanın yapımı hakkında bir yazım olacak. Pasta yapımıyla ilgili detayları ufak ufak paylaşmaya devam edeceğim. Hatta kendi yaptığım pastalardan örnekler de koyacağım. Takipte kalmanızı ve önerilerinizi bekliyorum.

Sevgiyle kalın pastacılar :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder